Filtrarea cu carbon activ


1. TIPUL DE TEHNOLOGIE
Adsorbtie cu carbon activ

2. IMPURITATI CARE POT FI RETINUTE
Compusi organici volatili ( COV), atat solubili cat si insolubili ; capacitatea de adsorbtie creste odata cu marimea moleculelor substantei care trebuie retinuta.

3. LIMITA DE RETINERE
Eficacitatea de retinere este de 99%, scazand cu cresterea gradului de saturatie a carbonului activ.

4. DESCRIEREA ECHIPAMENTULUI SI/ SAU A PROCESULUI
Procesul implica o “condensare” a solventului din aer pe o suprafata solida ( forte Van der Waals).
Suprafata solida cel mai des utilizata este cea cu porozitate foarte inalta a carbonului activ, a carui activitate este direct proportionala cu gradul de porozitate ( 1 gr. de carbon activ poate avea o suprafata desfasurata de cca. 1200 m2).
Solventul continut in aerul care trebuie curatat este condensat prin capilaritate si retinut de carbonul activ. Acest fenomen de adsorbtie este direct proportional cu suprafata de carbon activ si este influentat de mai multi factori : concentratia de C.O.V. care trebuie retinuta, umiditatea, temperatura, viteza de intrare pe suprafata carbonului activ, timpul de contact si marimea particulelor de carbon activ.
In mod normal temperatura C.O.V. nu trebuie sa depaseasca 40°C.
De exemplu, pentru adsorbtia de C.O.V., pentru un debit de aer de 30.000 m3/h este necesara o cantitate de cca. 12 m3 de carbon activ ( 7500 kg), asigurandu-se un timp de contact de 1,5sec. si o viteza de intrare de 0,3 m/s.

5 .DOMENIUL DE APLICARE
In toate procesele industriale unde este necesara retinerea si indepartarea C.O.V. sau a mirosurilor cu o concentratie mica : liniile de vopsire, industria chimica, industria alimentara etc.