Ventilatoare din mase plastice


1. ROLUL TEHNOLOGIC
Ventilatoarele au rolul de a aduce un debit volumetric de fluid pe secunda Vs la o presiune statica mai ridicata cu Δp si eventual de a-l accelera la o viteza mai mare.

2. FLUIDUL TRANSPORTAT
Aer si gaze, care pot fi: curate, cu praf, corozive, toxice etc.
Temperatura fluidului este in mod obisnuit sub 70ºC, dar se poate ajunge si la temperaturi de 120ºC.

3. LIMITA DE FUNCTIONARE
Debite de pana la 140.000 m3/h, presiuni de pana la 5.000 Pa.
4. DESCRIEREA ECHIPAMENTULUI SI/ SAU A PROCESULUI
Ventilatorul este compus dintr-o carcasa si o turbina care se gaseste in interiorul acesteia, antrenata de un motor electric.
Ventilatoarele se clasifica astfel:

– dupa materialul component: carcasa si rotor standard din PPh , carcasa si rotor la cerere din PVC, PEDH, PPs, PPs-el, PVDF

– dupa directia de curgere a fluidului: radiale ( centrifugale), axiale si de acoperis;

– dupa presiunea totala: de joasa presiune ( cu pt ≤ 100 mmH2O), de presiune medie ( cu 100 ≤ pt ≤ 300 mmH2O) si de presiune inalta si foarte inalta (cu pt ≥ 300 mmH2O);

– dupa utilizare: de uz general si de uz special (pentru mediu exploziv, toxic, abraziv, coroziv )

– dupa constructie: mono aspirante, cu rotor montat direct pe arborele motorului sau cuplat cu acesta prin cuplaj elastic, cu rotor cuplat cu arborele motorului prin intermediul unui reductor ( de regula,transmisie prin curele) ; monoetajate si multietajate.

– dupa nivelul de zgomot: silentioase si nesilentioase.
Toate caracteristicile se refera la vehicularea aerului cu T= 15ºC si cu presiunea de 760 mmH2O ( presiunea atmosferica de la nivelul marii), deci cu o greutate specifica, γ=1.226 kg/m3.

5. RELATII DE CALCUL
In aplicatiile reale aerul vehiculat ar putea sa aiba si alte caracteristici; pentru aceste situatii va prezentam un set de formule care sa va ajute in alegerea tipului de ventilator dorit.