Ventilatoare din oțel

1. ROLUL TEHNOLOGIC
Ventilatoarele au rolul de a aduce un debit volumetric de fluid pe secundă Vs la o presiune statică mai ridicată cu Δp și de a-l accelera eventual la o viteză mai mare.

2. FLUIDUL TRANSPORTAT
Aer și gaze, care pot fi: curate, cu particule, cu materiale diverse: transport pneumatic.
Temperatura fluidului este in mod obișnuit sub 90 ºC, dar se poate ajunge și la temperaturi de 350 ºC.

3. PLAJA PARAMETRILOR DE FUNCȚIONARE
Debite de până la 350 000 m3/h, presiuni de până la 50 000 Pa.

4. DESCRIEREA ECHIPAMENTULUI ȘI/SAU A PROCESULUI
Ventilatorul este compus dintr-o carcasă și o turbină care se găsește în interiorul acesteia, antrenată de un motor electric.

Ventilatoarele se clasifică astfel :
– după direcția de curgere a fluidului: radiale (centrifugale), axiale și diagonale.
– după presiunea totală: de joasă presiune (≤ 100 mmH2O), de presiune medie (100 mmH2O ≤ pt ≤ 300 mmH2O) și de presiune înaltă și foarte înaltă (≥ 300 mmH2O).
– după utilizare: de uz general și de uz special (pentru mediu exploziv, toxic, abraziv, coroziv, pentru transport pneumatic etc.).
– după construcție: mono și dublu aspirante, cu rotor montat direct pe arborele motorului sau cuplat cu acesta prin cuplaj elastic, cu rotor cuplat cu arborele motorului prin intermediul unui reductor (de regulă, transmisie prin curele); monoetajate si multietajate.
– după nivelul de zgomot: silențioase și nesilențioase.

Toate caracteristicile se referă la vehicularea aerului la T = 15 ºC și la presiunea de 760 mmH2O (presiunea atmosferică de la nivelul mării), deci cu o greutate specifică γ = 1,226 kg/m3.

Inchide meniu