Ventilatoare din otel


1. ROLUL TEHNOLOGIC
Ventilatoarele au rolul de a aduce un debit volumetric de fluid pe secunda Vs la o presiune statica mai ridicata cu Δp si eventual de a-l accelera la o viteza mai mare.

2. FLUIDUL TRANSPORTAT
Aer si gaze, care pot fi: curate, cu particule, cu materiale diverse- transport pneumatic.
Temperatura fluidului este in mod obisnuit sub 90ºC, dar se poate ajunge si la temperaturi de 350ºC

3. LIMITA DE FUNCTIONARE
Debite pana la 350.000 m3/h, presiuni pana la 50.000 Pa.
4. DESCRIEREA ECHIPAMENTULUI SI/ SAU A PROCESULUI
Ventilatorul este compus dintr-o carcasa si o turbina care se gaseste in interiorul acesteia, antrenata de un motor electric.
Ventilatoarele se clasifica astfel :
– dupa directia de curgere a fluidului: radiale ( centrifugale), axiale si diagonale;
– dupa presiunea totala: de joasa presiune ( cu pt ≤ 100 mmH2O), de presiune medie ( cu 100 ≤ pt ≤ 300 mmH2O) si de presiune inalta si foarte inalta (cu pt ≥ 300 mmH2O);
– dupa utilizare: de uz general si de uz special ( pentru mediu exploziv, toxic, abraziv, coroziv, pentru transport pneumatic etc.)
– dupa constructie: mono si dublu aspirante, cu rotor montat direct pe arborele motorului sau cuplat cu acesta prin cuplaj elastic, cu rotor cuplat cu arborele motorului prin intermediul unui reductor ( de regula, transmisie prin curele) ; monoetajate si multietajate.
– dupa nivelul de zgomot: silentioase si nesilentioase .
Toate caracteristicile se refera la vehicularea aerului cu T= 15ºC si cu presiunea de 760 mmH2O ( presiunea atmosferica de la nivelul marii), deci cu o greutate specifica, γ=1.226 kg/m3.

5. RELATII DE CALCUL
In aplicatiile reale aerul vehiculat ar putea sa aiba si alte caracteristici; pentru aceste situatii va prezentam un set de formule care sa va ajute in alegerea tipului de ventilator dorit.